Reczna produkcja czekolady

Czekolada jest samotnym spośród najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, stosuje się ją w wielu możliwościach. W niemal każdym sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Znana jest zarazem czekolada mleczna kiedy również gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej dawania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której zabiera się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w produktu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego jaki materiał wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w toku automatycznym. Po ukończeniu tych procesów stanowi ona część sypką, którą wspomina się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do prac czekolady potrzebne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się również na gorąco jak oraz na mokro. Proces konszowania na sucho jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji przenosi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego usługą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.